Najnowsze rozwiązania technologiczne

Poznaj nowe technologie, śledź nowinki w obrębie techniki, informatyki i nauki

Materiały partnera

Dystrybutor dodatków do żywności – gdzie go znaleźć?

Wszystko, co jemy, zawiera w sobie dodatki do żywności. Chociaż niektórym kojarzą się one wyłącznie z konserwantami, w rzeczywistości mogą zdecydowanie ulepszyć końcowy produkt. Dotyczy to nie tylko ulepszenia pod kątem zysków, jakie będzie czerpał producent, ale również wartości odżywczych czy witamin, które z pewnością przydadzą się naszemu organizmowi. Ale gdzie znaleźć dystrybutora, który oferuje wysokiej jakości dodatki do żywności? Sprawdźmy!

Czym właściwie są dodatki do żywności?

Dodatki do żywności to, jak się okazuje, substancje, które nie są normalnie stosowane, ale dodaje się je do artykułów spożywczych ze względów technologicznych. To definicja, która obowiązuje w Unii Europejskiej, jednak poza jej granicami, pojęcie dodatków do żywności może być sformułowane inaczej. Warto wiedzieć, że w przypadku tych substancji obowiązują ściśle określone reguły prawne. Nic dziwnego – w końcu chodzi o zdrowie i życie ludzkie. Jako dodatki do żywności możemy rozumieć kompozycje smakowo-zapachowe, które nadają produktom określone cechy. Oczywiście w tym przypadku będzie chodzić przede wszystkim o smak i zapach. W tej kategorii znajdują się aromaty naturalne, preparaty aromatyczne, jak i procesowe. Pierwsze z nich są pozyskiwane z owoców, warzyw oraz od zwierząt. Z kolei preparaty aromatyczne otrzymuje się na drodze procesów fizycznych. Preparaty procesowe powstają dzięki smażeniu, prażeniu czy gotowaniu, czyli mówiąc w skrócie – na drodze obróbki termicznej. Wszystkie te dodatki do żywności sprawiają, że końcowy produkt lepiej pachnie, a co za tym idzie – jest chętniej wybierany przez konsumentów.

Dystrybutor dodatków do żywności – jakie dodatki wyróżniamy?

Mówiąc ściślej, jako dodatki do żywności możemy rozumieć przede wszystkim barwniki i żelatynę. To właśnie z nimi spotykamy się w życiu codziennym najczęściej. Barwniki nadają produktom spożywczym intensywniejszy kolor, dzięki czemu są one przyjemniejsze dla oczu i wydają się bardziej atrakcyjne. Powstają one poprzez ekstrakcję surowców roślinnych i zwierzęcych. Najczęściej są to liście, kwiaty i owoce. Do grupy barwników zaliczamy także karmele, ryboflawinę czy beta-karoten, jednak są to już substancje uzyskane w trakcie procesów technologicznych lub w warunkach laboratoryjnych.

Bardzo często wykorzystywanym dodatkiem do żywności jest również żelatyna. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych – wspiera przede wszystkim kości i stawy. Żelatyny oferuje dystrybutor dodatków do żywności, którego znajdziesz na stronie https://oqema.pl/. Korzystając ze sprawdzonego źródła masz pewność, że otrzymasz jakościowy produkt. Żelatyny drobiowe i wieprzowe zagęszczają jogurty oraz zapobiegają wyciekaniu wody z wędlin. Pełnią funkcję ulepszacza produktów spożywczych, co wychodzi z korzyścią dla producenta, jak i konsumentów. Żelatyna odpowiada chociażby za to, że bita śmietana jest bardziej puszysta, a różnego rodzaju serki nie wylewają się poza opakowanie. Dzięki temu produkty są wygodniejsze w użyciu i smaczniejsze.