Są takie trunki, które na stałe zaznaczyły swoją obecność w naszej kulturze. Jednym z nich bez wątpienia jest tradycyjna szkocka, o której – w zestawieniu z lodem albo colą – słyszała chyba większa część społeczeństwa. Mało kto jednak przywiązuje różnicę do faktu, czym właściwie jest prawdziwa szkocka whisky, a także co odróżnia ją od innych trunków tej kategorii, które znajdziemy na sklepowych półkach. Często sprawia to, iż wyroby te mylone są ze sobą, a prawdziwa sztuka, związana z ich wytworzeniem, nie zostaje doceniona – każda whisky będzie przecież tworzona z innym zamysłem. Warto więc jednak dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest i jak powstaje grain whisky – być może sprawi to, że w przyszłości spojrzysz na nią przychylniejszym okiem, bądź zaskoczysz znajomych posiadaną wiedzą.
Czym jest grain whisky?
Grain whisky, to trunek, który produkowany jest w Szkocji – stąd też wywodzi się jego określenie jako tradycyjna szkocka. Jest to alkohol zbożowy, destylowany z ziaren zbóż takich jak kukurydza, pszenica i żyto – nie spotkamy się jednak z grain whisky, która została wytworzona na bazie słodu jęczmiennego. Uznaje się, że grain whisky powinna leżakować w beczce przez minimum trzy lata, nim zostanie poddana butelkowaniu. Wiadomo jednak, że im dłużej trunek ten odpoczywa, tym bogatszy jest w walory smakowe. Najlepsi producenci grain whisky przedłużają proces leżakowania, zmieniając również w tym czasie beczki, w których się znajduje – cały ten proces może trwać nawet ponad 20 lat.
Grain whisky – przekonaj się, jak smakuje
Aby przekonać się, jak smakuje grain whisky, najlepszym sposobem jest samodzielne jej wypróbowanie. Jeśli chcesz jednak poznać jej smak przed zakupem, sprawdź karty produktów dostępnych w ofercie sklepu https://swiat-whisky.sklep.pl/108-whisky-inne-swiat. To właśnie tam znajdziesz najwyższej jakości trunki, wywodzące się z najlepszych szkockich destylarni, a także działające na wyobraźnię opisy zarówno smaku, jak i zapachu i finiszu każdego z oferowanych alkoholi.
Najnowsze komentarze